www.javanenvansuriname.info

HOME SECONDHOME NIEUWS BASA JAWA BAHASA INDONESIA MULTIMEDIA WEBMASTER SITEMAP
 

IMMIGRATIE

awa = lucht, dampkring

JAVAANSE IMMIGRATIE IN SURINAME

Immigratie Hoofdpagina
Immigraties in Suriname Emancipatiewet
Javaanse immigratie Onderzoek
Komst Javanen in Suriname Achtergronden
Artikelen Javaanse immigratie Downloads
Laatsten der immigranten Een interview
Lijst van schepen
Tijdlijn Herdenking en Viering
Visie BanyuMili Herdenking en Viering
125 jaar Javaanse immigratie in Suriname
Wat doet BanyuMili in 2015

Get†the†Adobe†Flash†Player†to†see†this†video.

 

Zwaar plantage arbeid voor Indianen, slaven, boeroes en contractarbeiders uit AziŽ
 

In 1862 aanvaardde het Nederlandse Parlement een wetsontwerp waarin de slavernij in de Nederlandse koloniŽn werd afgeschaft. De Emancipatiewet in Suriname trad in 1863 in werking. Hierdoor werden de 36.000 slaven vrije burgers. In die tijd waren er nog 200 plantages in bedrijf, merendeel suiker- en cacao-ondernemingen. Om de productie op de plantages te waarborgen werden contractarbeiders uit AziŽ aangetrokken.

Data Herdenking en Viering Immigraties in Suriname

21 juni Nederlandse immigratie
20 oktober Chinese immigratie
5 juni Hindoestaanse immigratie
9 augustus Javaanse immigratie


De Kota Gede van de Rotterdamse Lloyd gebouwd in 1928. Het laatste schip dat contractarbeiders uit Java naar Suriname bracht, de zogenaamde vrije immigranten. De drie havens op Java die toen een belangrijke rol speelden bij de migratie van Javanen waren: Tanjung Emas (Semarang), Tanjung Perak (Surabaya) en Tanjung Priok (Jakarta).

 

Indianen en Afrikaanse slaven

Suriname wordt in 1499 door de Spaanse zeevaarder Alonso de Ojeda ontdekt. Daarna komen er Spanjaarden en Portugezen naar het gebied om naar goud te zoeken en vanaf 1595 ook Engelsen. Ze stichten nederzettingen waar ze handel drijven met de Surinen, Indianen in het gebied en ze leggen plantages aan om suikerriet, koffie en katoen te verbouwen. In 1613 stichten Nicolaas Baliestel en Dirck Claasz van Sanen een Nederlandse nederzetting aan de Surinamerivier. Deze nederzetting wordt later de stad Paramaribo. De Surinen worden uit hun woongebied verdreven en als slaven te werk gesteld op de plantages. Ze zijn niet bestand tegen het zware werk dat ze daar moeten doen en veel slaven sterven.

Immigraties in Suriname

Maar eerst kwamen Nederlandse boeren in Suriname. Migratie van arme boeren van Nederland naar Suriname zag men als ťťn van de mogelijkheden om de kolonie voor de 'ondergang' te redden. Blanke kolonisten zouden met de vestiging van kleinschalige landbouwbedrijven de economische structuur van het land kunnen verbeteren en de migratie van arme boeren zou een middenklasse van hard werkende mensen creŽren. De opzet is helaas mislukt.

Bekendste immigraties in Suriname
1845 -1853 Nederlandse immigratie ē 21 juni
1853 -1870 Chinese immigratie ē 20 oktober
1873 -1916 Hindoestaanse immigratie ē 5 juni
1890 -1940 Javaanse immigratie ē 9 augustus

Kampong Baroe en Tamanredjo zogenaamde Kielstra-dorpen

Als het aan gouverneur Kielstra (een oudgediende uit IndiŽ) had gelegen, zouden er 100.000 Javanen in 10 jaar tijd zijn aangevoerd. Kielstra was van 1933 tot 1943 gouverneur van Suriname. Het plan dat gouverneur Kielstra ontvouwde, zou een rigoureuze verjavaansing van Suriname betekenen. Minister van KoloniŽn, Welter wilde echter niet zover gaan, en achtte ruim 1000 Javanen per jaar realiseerbaar. Volgens Kielstra zouden voor de Javanen, Indonesische landbouwdorpen (desaís) opgezet moeten worden met scholen waar in het Javaans zou worden les gegeven. Er zijn vijf Kielstra dorpen gerealiseerd, o.a Kampong Baroe en Tamanredjo. Deze dorpen kenden een zelf(dorps)bestuur, waarvan de lurah het dorpshoofd is. De Javanen (evenals de Hindoestanen) zouden meer erkenning moeten krijgen voor hun culturele eigenheid. Ondanks hevige tegenwerking van de met Creolen gevulde Staten van Suriname, wist Kielstra door te drukken dat de tot dan gevoerde assimilatiepolitiek vaarwel werd gezegd: de Javanen (en Hindoestanen) kregen vanaf 1936 een (door Kielstra benoemde) afvaardiging in het Surinaamse parlement en een eigen huwelijks- en echtscheidingswetgeving. Door de Creolen werd deze politiek van Kielstra een verdeel- en heerspolitiek genoemd. Zij wilden in Suriname in het midden van het bed liggen en zagen hun machtspositie aangetast. Maar het Kielstra beleid om grote aantallen Javanen te laten migreren is door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nooit verwezenlijkt.
Op 13 december 1939 arriveerden de laatste 990 Javaanse immigranten in Suriname.

Kota Gede

De Kota Gede was van de Rotterdamse Lloyd en gebouwd in 1928. Het was het laatste schip dat Javaanse immigranten uit Java naar Suriname bracht. Deze zogenaamde vrije immigranten. kwamen op 13 december 1939 in Suriname aan. Het laatste schip dat Javaanse contractarbeiders naar Suriname bracht, was de Simaloer III in juli 1929.

Havens Java

Drie havens op Java speelden een belangrijke rol bij de geschiedenis van de Javaanse Surinamers: Tanjung Emas  van Semarang, Tanjung Perak van Surabaya en Tanjung Priok van Jakarta. Hiervandaan werden de Javaanse contractarbeiders naar Suriname getransporteerd.

 

 
DIASPORA  SURINAME  IMMIGRATIE  TAAL  CULTUUR  THEATER  MUZIEK  LITERATUUR  ARCHIEF
HOME  SECONDHOME  NIEUWS   BASA JAWA   BAHASA INDONESIA   MULTIMEIDA  WEBMASTER   SITEMAP