www.javanenvansuriname.info

HOME SECONDHOME NIEUWS BASA JAWA BAHASA INDONESIA MULTIMEDIA WEBMASTER SITEMAP
 

IMMIGRATIES

mendhung = wolk, bewolkt

TIJDLIJN HERDENKING EN VIERING JAVAANSE IMMIGRATIE

Immigratie Hoofdpagina
Immigraties in Suriname Emancipatiewet
Javaanse immigratie Onderzoek
Komst Javanen in Suriname Achtergronden
Artikelen Javaanse immigratie Downloads
Laatsten der immigranten Een interview
Lijst van schepen
Tijdlijn Herdenking en Viering
Visie BanyuMili Herdenking en Viering
Wat doet BanyuMili in 2015

 

 

 

Activiteiten in Nederland

 

1990 100 JAAR

Stichting Setasan participeert in de stichting Stuurgroep Javanen Nederland voor een landelijke herdenking. Herdenking in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag. Bijdrage van stichting Setasan met het theaterstuk Sarang Anget.
Reinier Kromopawiro was in Suriname: vanaf eind november 1989 tot en met eind november 1990. Hij heeft een jaar bewust de Herdenking van de Javaanse Immigratie meegemaakt. Van grond ophopen, Soeki Irodikromo assisteren met het monument.
Zie artikel
Sana Budaya

1991 101 JAAR

Nadruk ligt meer op culturele activiteiten en een dansparty

1992 102 JAAR

Nadruk ligt meer op culturele activiteiten en een dansparty

1993 103 JAAR

Nadruk ligt meer op culturele activiteiten en een dansparty

1994 104 JAAR

Nadruk ligt meer op culturele activiteiten en een dansparty

1995 105 JAAR

Binnen de stichting Stuurgroep Javanen Nederland participeert Setasan aan de landelijke herdenking in de PWA in Zoetermeer

1996 106 JAAR

In Rotterdam wordt opgericht Organisatie Herdenking Javaanse Immigratie oftewel Pakempalan PangŤnget-Ťngeting Rawuhipun Tiyang Jawi ing Suriname met de heer Reinier Kromopawiro van BanyuMili en Rudie Somojhardjo van stichting Setasan. Hier begon de Herdenking in Rotterdam een structureel karakter te krijgen.

1997 107 JAAR

Herdenking en Viering in Centrum Santosa in Rotterdam

1998 108 JAAR 

Herdenking en Viering in Centrum Santosa in Rotterdam

1999 109 JAAR

Herdenking en Viering in Centrum Santosa in Rotterdam

2000 110 JAAR

Herdenking en Viering in overdag Centrum Santosa in Rotterdam en 's avonds in La RiviŤra van Riwayating Urip Bangsa Jawa.

Stichting Rukun Budi Utama kont voor het eerst in beeld in de geschiedenis van de Herdenking van de Javaanse Immigratie

Amrit Consultancy, ARA, de Koninklijke Bibliotheek en Rukun Budi Utama organiseren op zaterdag 2 september een seminar ter gelegenheid van de presentatie van de database. Het seminar behandelt de geschiedenis van de Javaanse immigranten in Suriname en hun nakomelingen in Nederland. Verder worden deelnemers van het seminar ingewijd in de bronnen die in het Algemeen Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek aanwezig zijn op het gebied van de geschiedenis van Javanen.

Het begon allemaal in februari 2000, met een brief van Stichting Rukun Budi Utama gericht aan een aantal Javaanse organisaties van enkele grote steden Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Alkmaar, Den Haag, Utrecht) om de mogelijkheden voor een landelijke, gemeenschappelijke aanpak te bespreken.
Na enkele vergaderingen werd duidelijk dat 4 organisaties bereid waren tot samenwerking onder de naam Comitť Herdenking Javaanse Immigratie. De 4 organisaties zijn:
Stichting Rukun Budi Utama
Stichting Vrienden van MariŽnburg
Stichting Perukunan Budi Sedjati
Welzijnsvereniging Bangsa Jawa Amsterdam

2001 111 JAAR

Herdenking en Viering in Centrum Santosa in Rotterdam

Perukunan Budi Sedjati uit Utrecht heeft dit jaar de trekkersfunctie. Het Comitť bestaande uit Stichting Rukun Budi Utama (Den Haag), Stichting Vrienden van MariŽnburg, Stichting Perukunan Budi Sedjati (Utrecht) en de Sociaal-Culturele Vereniging Bangsa Jawa (Amsterdam) hebben 11 augustus 2001 gekozen voor deze herdenking. Stichting Perukunan Budi Sedjati heeft dit jaar de organisatie in handen. Zij presenteert een gevarieerd cultureel en dans programma vanaf 18.00 uur tot 4.30 de volgende ochtend in de PWA-hal in Zoetermeer. 

2002 112 JAAR

Herdenking en Viering in Centrum Santosa in Rotterdam

Stichting Vrienden van MariŽnburg heeft dit jaar de trekkersfunctie. Het landelijk Comitť Herdenking Javaanse Immigratie zal op 10 Augustus a.s. herdenken dat onze Javaanse voorouders 112 jaar geleden een lange, moeilijke tocht vanuit IndonesiŽ naar Suriname maakten.
Dit jaar ligt de organisatie in handen van Stichting Vrienden van MariŽnburg en het zal plaatsvinden in het Partycentrum van Zoetermeer.

Stichting MariŽnburg biedt een feestelijke receptie aan, uitsluitend bedoeld voor genodigden. Vanaf 20.00 uur is de zaal voor het publiek open. De opening met gebed en officiŽle toespraken wordt vervolgd met een cultureel programma.

2003 113 JAAR

Herdenking en Viering in Centrum Santosa in Rotterdam door Projectorganisatie Landelijke Herdenking en Viering Javaanse Immigratie.

Op 9 augustus 2003 is het precies 113 jaar geleden dat de eerste contractarbeiders uit IndonesiŽ in Suriname aankwamen. Vier jaar terug is bij de Herdenking en Viering van 110 jaar Javaanse Immigratie een speciaal Comitť opgericht met als doel jaarlijks bij dit feit stil te staan. Het Comitť bestaat uit de stichtingen RBU, Vrienden van MariŽnburg en Bangsa Jawa Amsterdam. Dit jaar is de organisatie in handen van RBU.

Op zaterdag 9 augustus vindt er een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Darling Market. RBU wil op gepaste wijze een eerbetoon brengen aan de nog in leven zijnde ex-contractarbeiders. Ook moet men niet vergeten dat velen de overtocht van IndonesiŽ naar Suriname niet overleefden.

2004 114 JAAR

Herdenking en Viering in Centrum Santosa in Rotterdam door Projectorganisatie Landelijke Herdenking en Viering Javaanse Immigratie organiseert in Rotterdam de herdenking en viering volgens het concept 'Gotong-royong', rukun lan tresna'. Er zal een monument worden onthuld en en vindt een kranslegging plaats bij het onthulde monument. 

Bangsa Jawa Amsterdam is dit dit jaar de voortrekker van de herdenking en viering van het Comitť Herdenking Javaanse Immigratie.
Bangsa Jawa Amsterdam heeft Reinier Kromopawiro gevraagd een toespraak te houden.

2005 115 JAAR

Javaanse jongeren onder de 21 jaar organiseerden
115 jaar Javaanse Immigratie in Rotterdam...

Met dank aan: Ratna, Mellissa, Sri, Lindsey, Joey, Melissa, Sabrina, Cherrel, Celestine, Tiffany, RÚuane, Rocky, Rashiva (knielend) en Lureace (de allerjongste).

Op zaterdag 13 augustus 2005 organiseerden Jongeren van BanyuMili in Rotterdam de Herdenking en Viering van 115 Jaar Javaanse Immigratie. In een andere ambiance en setting dan voorgaande jaren, maar met dezelfde essentie, visie en toewijding.
Het bijzondere daarvan is dat jongeren onder de 21 geheel bij de organisatie zijn betrokken.
De presentatie op de avond lag ook in handen van de jongeren zelf.

In een twee uren durende presentatie hebben Javaanse jongeren in Rotterdam een bijzondere prestatie geleverd. De jonge conferenciers en jongeren die toespraken hielden in het Javaans en Nederlands oogstten veel waardering. En zo hoort het ook. De cultuur presentatie was ook geheel door jongeren verzorgd. Met op de achtergrond de begeleidende ouderen die een oogje in het zeil hielden. Dit is overdracht op zijn best.

BanyuMili heeft de Herdenking en Viering van de Javaanse Immigratie vanaf 2006 overgedragen aan anderen.

Lees ook... Visie BanyuMili over de Herdenking en Viering Javaanse Immigratie

 

 
DIASPORA  SURINAME  IMMIGRATIE  TAAL  CULTUUR  THEATER  MUZIEK  LITERATUUR  ARCHIEF
HOME  SECONDHOME  NIEUWS   BASA JAWA   BAHASA INDONESIA   MULTIMEIDA  WEBMASTER   SITEMAP