www.javanenvansuriname.info

HOME SECONDHOME NIEUWS BASA JAWA BAHASA INDONESIA MULTIMEDIA WEBMASTER SITEMAP
 

IMMIGRATIES

umur = leeftijd

9 AUGUSTUS 2015
WAT DOET BANYUMILI IN 2015

Immigratie Hoofdpagina
Immigraties in Suriname Emancipatiewet
Javaanse immigratie Onderzoek
Komst Javanen in Suriname Achtergronden
Artikelen Javaanse immigratie Downloads
Laatsten der immigranten Een interview
Lijst van schepen
Tijdlijn Herdenking en Viering
Visie BanyuMili Herdenking en Viering
Wat doet BanyuMili in 2015

IdeeŽn en Notities

 

 

BanyuMili denkt hardop na voor 2015... Dit zijn alleen maar ideeŽn
  Toen ik met BanyuMili begon, heb ik nooit gedacht dat mijn idee zo'n grote impact zou hebben. En dat de naam BanyuMili een begrip zou worden. Als website. En niet alleen onder de Javanen van Suriname overal in de wereld. Maar ook in IndonesiŽ, vooral het eiland Java, het land waar onze voorouders vandaan kwamen. Ook op mijn thuisbasis Nederland is BanyuMili een begrip onder scholieren en studenten. En in Suriname zelf krijgt BanyMili meer en meer naamsbekendheid. BanyuMili mag zo langzamerhand gerust een groot succes genoemd worden. Want dat is het.

In feite is BanyuMili mťťr. Eerst was het een missie die in 1990 begon en BanyuMili als naam mee kreeg. Een missie om jongeren en kinderen enthousiast te maken voor de Javaanse taal. In Rotterdam heeft BanyuMili heel wat jaren niet alleen veel jongeren en kinderen Javaans leren spreken en schrijven, maar ook jong-volwassenen.

BanyuMili maakt voorbereidingen voor 2015. Dan bestaat de website BanyuMili 15 jaar en de missie BanyuMili 25 jaar. Het gedicht 'banyu mili' is van 1996. Maar vooral voorbereidngen voor 125 Jaar Javaanse Immigratie in Suriname.

  Voorbereidingen in volle vaart vooruit

BanyuMili treft nu al voorbereidingen om als website in het bijzondere jaar 2015 met iets speciaals te komen. Waarschijnlijk wordt het een Javaanse Taal Festijn op het internet. En het publiceren van een boek (hoe kan het ook anders) in de Javaanse taal, getiteld Milinť Banyu Desa met mogelijk een samenvatting in het Nederlands als Passanten Plantage. En hopelijk kan de webmaster in Paramaribo zelf een bijdrage leveren aan Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI), zoals hij dat in 1990 ook heeft gedaan. Samen met Soekie Irodikromo en andere kunstenaars. BanyuMili gaat in ieder geval 125 Jaar Later produceren, een video special in samenwerking met bevriende relaties in Nederland en Suriname.

In 2015 is het dan 125 jaar geleden dat de eerste Javaanse contractarbeiders in Suriname aan kwamen. En viert BanyuMili als de roemruchte website in dat jaar zijn 15 jarige jubileum. Een AnniversaryFlyer met speciale informatie staat gepland. Aanvankelijk was BanyuMili Mobile Pages, speciale pagina's voor de smartphone, gepland voor 2015. Maar ja, BanyuMili kan niet wachten en zijn ze nu al enige tijd online. Maar het moet nog groeien, zoals alle mooie dingen. De look and feel van de website BanyuMili zelf wordt restyleproof gemaakt. Het wordt een evergreen. Klik op de banner hieronder en ontdek dat BanyuMili klaar is voor de smartphone.

Dat alles zonder enige sponsoring door derden. BanyuMili arbeidt zelfstandig om iets tot stand te brengen. Onafhankelijkheid maakt de geest vrij en creatief.
Inspanningen webmaster in 1990... Sana Budaya Paramaribo

 

stille plantage
Reinier Kromopawiro
Bewerkt in 2011 | Oorspronkelijke versie 1964

een late vlucht
eenzame lucht
een trage stroom hier
een schittering daar
kleuren in vervoering
wegvliedende schaduwen


een stil briesje
een zacht gesis
alles weer innig
in de stilte van de nacht
passanten rusten
stil was de plantage

Nuruti rerasanane dhewe...  Sporen van eigen verlangen
Nuruti rerasanane dhewe... Sporen van eigen verlangen is gecreŽerd in alle dichterlijke vrijheid

BanyuMili treft nu al voorbereidingen voor 125 Jaar Javaanse Immigratie. Maar de website BanyuMili bestaat dan 15 jaar en dat laten wij ook niet zomaar voorbijgaan.
Lees meer... Voorbereidingen 125 jaar Javaanse immigratie in Suriname

Een fragment uit Passanten Plantage...
De schemering aan het eind van de dag duurt maar heel kort. Plots vliegt een vogel heel snel naar huis. De lucht is kaal, geen wolken, niets en het is rustig daarboven, eenzaam. Rondom het ouderlijk huis zijn er beekjes, plassen water. Het water ligt er verlaten bij, het stroomt niet en krijgt nog wat laatste zon die rustig zwaaiend onder gaat. Als het schemert zijn er kleuren aan de horizon te zien, van geel tot oranje-rood, grijs en de almaar donker wordende hemel. Aan de bladeren van de bomen valt een briesje te zien. En binnen in het huis het gesis van een olielampje. Iedereen is weer netjes thuis. De kinderen zijn gebaad. De ouders zijn klaar met het dagelijkse werk op het land. De avond begint. Geen dorpelingen die ons huisje passeren. De nachtrust gaat zo beginnen. Het hele dorp is tot stille stilte gekomen.
Uit Miline Banyu Desa... Mooie herinneringen en serene momenten uit Bakkie, de voormalige plantage Reynsdorp, ons mooi dorpje van weleer.

 

 
DIASPORA  SURINAME  IMMIGRATIE  TAAL  CULTUUR  THEATER  MUZIEK  LITERATUUR  ARCHIEF
HOME  SECONDHOME  NIEUWS   BASA JAWA   BAHASA INDONESIA   MULTIMEIDA  WEBMASTER   SITEMAP