www.javanenvansuriname.info

HOME SECONDHOME NIEUWS BASA JAWA BAHASA INDONESIA MULTIMEDIA WEBMASTER SITEMAP
 

MUZIEK

rata = effen, vlak, gelijk

VAN GAMELAN TOT POPJAWA

Muziek
Gamelan Unicum in CaraÔbisch gebied
Pop Jawa De muziek op de Javaanse radio
Terbangan Van religieus naar populair

 

 

 

Get†the†Adobe†Flash†Player†to†see†this†video.

 

De gamelanklanken die ik gisteren verliet, klinken weer zacht
 

 

Theater en Muziek vallen ook onder Cultuur
Maar deze zijn uitgebreid. Op deze site worden ze als afzonderlijke rubrieken behandeld om het overzicht te behouden. Muziek in Suriname is divers. Dat komt door de verschillende bevolkingsgroepen die er wonen. Naast westerse muziek is er bijvoorbeeld ook Javaanse muziek, Hindoestaanse muziek en Chinese muziek. Net zo als de immigranten hun taal en cultuur meenamen naar Suriname, zo ook is Suriname verrijkt met verschillende soorten muziek van de immigranten. De Javanen dragen daar een flink stuk aan bij.

 

Muziek in Suriname

De Inheemsen (de Indianen) zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. De oorspronkelijke Surinaamse muziek is in feite de muziek van de Inheemsen.

De Afro-Surinamers, nazaten van de slaven, hebben de nu als Surinaamse muziek bekende stijlen, zoals de kaseko. Alle muziek stijlen worden tevens beÔnvloed door de Latijns-Amerikaanse muziek. Naast de traditioonele muziek van de Javanen, de gamelanmuziek, is er ook muziek gemaakt met de westerse setting. De PopJawa, op Java ontstaan, is overgewaaid naar Suriname en verder ontwikkeld als de eigen PopJawa muziek uit Suriname. En binnen de PopJawa van Suriname zijn dan weer de Latijns-Amerikaanse invloeden. Deze muziekstijl heet Jawa Latino.

 

Gamelanmuziek

Gedurende de koloniale periode heeft de toen opererende "Nederlandsche Handelmaatschappij" een complete gamelanset naar Suriname overgebracht. Al snel ontstond er de behoefte aan meer gamelansets. De contractarbeiders, die overdag moesten ploeteren voor een hongerloon, hadden in de avonduren behoefte aan ontspanning om de ellende van alledag en om de heimwee naar hun geboorteplaats te doen vergeten. Zo inventief als zij waren (Javanen zijn bijzonder inventief), begonnen zij met wat afvalmetaal te verzamelen en deze om te toveren tot heuse muziekinstrumenten. De gendhings  (melodieŽn), die de Javanen toen speelden, waren vage herinneringen van die van vroeger op Java.

Maar, er waren met de immigratie ook vele muzikanten en kunstenaars uit Java meegekomen en met hun ook veel vakkennis van gamelan en andere kunstuitingen. Met de komst van de immigranten met kennis over de gamelan ontstonden er niveau's onder de gamelanspelers. Onze dank aan al degenen - die niet bij name kunnen worden genoemd (er moet nog een stukje research gedaan worden) -  die hebben bijgedragen aan vakkennis van gamelan en andere kunstuitingen in Suriname. In de jaren vijftig/zestig heeft de Javaanse gemeenschap in het district Commewijne een complete set 'gamelan gedhť' geschonken gekregen van de regering in Indonesiť. Waar dit stukje erfgoed is gebleven, weet niemand.

Muziek in Suriname is divers. Dat komt door de verschillende bevolkingsgroepen die er wonen. Naast westerse muziek is er bijvoorbeeld ook Javaanse muziek, Hindoestaanse muziek en Chinese muziek. Net zo als de immigranten hun taal en cultuur  meenamen naar Suriname, zo ook is Suriname verrijkt met verschillende soorten muziek van de immigranten. De Inheemsen (de Indianen) zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. De oorspronkelijke Surinaamse muziek is in feite de muziek van de Inheemsen. De Afro-Surinamers, nazaten van de slaven, hebben de nu als Surinaamse muziek bekende stijlen, zoals de kaseko. Alle muziek stijlen worden tevens beÔnvloed door de Latijns-Amerikaanse muziek.

PopJawa

Naast de traditioonele muziek van de Javanen, de gamelanmuziek, is er ook muziek gemaakt met de westerse setting. De PopJawa, op Java ontstaan, is overgewaaid naar Suriname en verder ontwikkeld als de eigen PopJawa muziek uit Suriname. En binnen de PopJawa van Suriname zijn dan weer de Latijns-Amerikaanse invloeden. Deze muziekstijl heet Jawa Latino.

 

 
DIASPORA  SURINAME  IMMIGRATIE  TAAL  CULTUUR  THEATER  MUZIEK  LITERATUUR  ARCHIEF
HOME  SECONDHOME  NIEUWS   BASA JAWA   BAHASA INDONESIA   MULTIMEIDA  WEBMASTER   SITEMAP