www.javanenvansuriname.info

HOME SECONDHOME NIEUWS BASA JAWA BAHASA INDONESIA MULTIMEDIA WEBMASTER SITEMAP
 

 

BanyuMili Is Mijn Verhaal...
Een eerbetoon aan de Javaanse contractarbeiders in Suriname

marem = tevreden, voldaan

 

 

POPJAWA

Muziek Hoofdpagina
Gamelan Unicum in Caraïbisch gebied
Pop Jawa De muziek op de Javaanse radio
Terbangan Van religieus naar populair

 

Get the Adobe Flash Player to see this video.

 

 

 

 

De opmars van de Javaanse popmuziek - PopJawa - is niet te stuiten
 

 

De opmars van de Javaanse popmuziek (PopJawa) is niet te stuiten. Recentelijk kunnen wij met onze eigen ogen aanschouwen Ira Herlina en Andy Zathe uit Indonesië. Jennifer Tordjo uit Suriname wordt door Radio Santosa grijs gedraaid. Rachmad Amatstam geniet een bijzondere populariteit. Met de groep Odjo Samar is een dansavond altijd een succes. Eddy Assan is met zijn SurjaPop een hele bekende. SurjaPop is een aparte tak van de PopJawa. Het is muziek op Caraïbische ritme voorzien van een Javaanse tekst.

Rasa tresna

Rasané isih ana ing atiku
Angeté rangkulanmu
Pancèn kowé wis munculké tresnamu
Awakmu wis dadi pamujiku

Rasané tak-pasrahké marang kowé
Tresnaku lan kasmaran
Nanging kowé malah ninggal janjiné
Nyatané wis urip bebarengan

Ana apa kowé kandha marang aku
Malah nggugoni wong liya iku
Ana apa kowé kandha marang aku
Liya tresna mlebu ing atimu
Ya wis bèn tak-gawa tresnaku iki
Ya wis bèn tak-gawa nganti mati

Rasané tak-pasrahké marang kowé
Tresnaku lan kasmaran
Nanging kowé malah ninggal janjiné
Nyatané wis urip bebarengan

Ana apa kowé kandha marang aku
Malah nggugoni wong liya iku
Ana apa kowé kandha marang aku
Liya tresna mlebu ing atimu
Ya wis bèn tak-gawa tresnaku iki
Ya wis bèn tak-gawa nganti mati
Ya wis bèn tak-gawa tresnaku iki
Ya wis bèn tak-gawa nganti mati

Het nummer Rasa tresna wordt gezongen door Kenneth Atmodikromo en staat op de CD Topèng van de groep Sambatan. De tekst is geschreven door Reinier Kromopawiro, 1998.

De artiesten

In de jaren zestig was keroncong muziek toonaangevend. De groep Swara Istana uit Suriname genoot bekendheid op dansavonden. In de 'pajak' (recreatiezaal aan de Gongrijpstraat in Paramaribo). De keroncong groepen speelden de zogenaamde tradionals en evergreens. Nummers als Nona manis, Jalan-jalan en Waktu potong padi kon je als kind moeiteloos meezingen.

Tegenwoordig kunnen wij niet meer zonder Didi Kempot, Oesje Soekatma, Rachmat AMatstam en Robby Soekatma. The Final Step en The Rencangs in Suriname zijn niet meer weg te denken uit de PopJawa-scene.

Hun 'Javaanse' repertoire bestaat niet alleen uit covers van Indonesische artiesten, maar ook uit eigen composities. Bekende westerse tophits (reggae, blues en hardrock) worden van Javaanse teksten voorzien. Op dansfeesten die meestal in de weekenden worden georganiseerd is de Javaanse popmuziek bijzonder populair, zowel bij de jongeren als bij de ouderen. 

De verspreiding gaat via de compact discs en cassettebandjes. Maar ook via radiostations. In Suriname zijn de radiostaions Garuda, Bersama en Pertyayah bijzonder populair. In Nederland wordt pop Jawa muziek via de lokale radiostations in Amsterdam, Den Haag en Hoogezand uitgezonden. Radio Santosa uit Rotterdam is zelfs wereldwijd via internet te beluisteren. PopJawa op de radio wordt gedraaid als muzikale omlijsting van een bepaald programma, maar wordt ook op verzoek afgespeeld ter gelegenheid van bijvoorbeeld een verjaardag. Javaanse muziekgroepen en solo artiesten uit Indonesië zijn bijzonder populair bij de Javaanse Surinamers en worden vaak naar Nederland en Suriname gehaald.

De teksten gaan meestal over verloren liefde, het lot van het volk en in feite alles wat met tranen te maken heeft. Hieronder een voorbeeld van een Javaanse tekst, getiteld Rasa tresna, wat 'gevoel van genegenheid' betekent.

 

 
DIASPORA  SURINAME  IMMIGRATIE  TAAL  CULTUUR  THEATER  MUZIEK  LITERATUUR  ARCHIEF
HOME  SECONDHOME  NIEUWS   BASA JAWA   BAHASA INDONESIA   MULTIMEIDA  WEBMASTER   SITEMAP