www.javanenvansuriname.info

HOME SECONDHOME NIEUWS BASA JAWA BAHASA INDONESIA MULTIMEDIA WEBMASTER SITEMAP
 

DIASPORA

latar = voorerf

DIASPORA INDONESIA

● Diaspora Indonesia
Javanen in diaspora
Javanen naar Suriname
Migraties Javaanse Surinamers
Maak kennis met BanyuMili
Erfgoed en 'Oral History'
Contacten met thuisland
Woord van dank
Wie zijn wij Surinamers

Bezoek ook de aparte website www.javanenindiaspora.net

 

Diaspora Indonesia... IndonesiŽrs in diaspora

 

Migraties van Javanen van Java, IndonesiŽ, als contractarbeiders naar Suriname en migraties van Javaanse Surinamers naar IndonesiŽ, Nederland en andere landen van de wereld maken deel uit van het grote geheel van Javanen in diaspora. Javanen in diaspora maakt weer deel uit van het nůg grotere geheel van IndonesiŽrs in diaspora... Diaspora Indonesia.

Wat betekent diaspora eigenlijk?

Diaspora is een Oud-Grieks woord en betekent verstrooiing of verspreiding. Het geeft de grootschalige verstrooiing of verspreiding van een volk over verschillende delen van de wereld aan. Lange tijd betreft de betekenis van het woord diaspora specifiek de verstrooiing of verspreiding van het Joodse volk. Nu kan men van veel volken spreken van diaspora, zoals Javanen in diaspora of beter gezegd IndonesiŽrs in diaspora... Diaspora Indonesia.

 

De webmaster begon al op jeugdige leeftijd met diaspora interviews. Hij zat toen in de vierde klas van de lagere school. Dat was in 1960. Eerst zijn grootmoeder, zijn moeder en vervolgens zijn grootvader moest eraan geloven.
Lees meer over... de webmaster

Congress of Indonesian Diaspora

Van 6 tot en met 8 juli 2012 heeft het eerste Indonesische diaspora Congres plaatsgevonden in Los Angelos USA. Op initiatief van de Ambassadeur van IndonesiŽ in Washington D.C. Dino Patti Djalal. De deelnemers komen uit alle hoeken van de wereld. Overal in de wereld wonen en werken IndonesiŽrs. En ook mensen die hun roots in IndonesiŽ hebben. Tijdens het congres zijn er ontmoetingen met parlementariťrs van IndonesiŽ en met de ministers voor onderwijs en cultuur. Het congres werd afgesloten met de aanname van een achttien punten tellende declaratie. De rode draad was de bewustwording bij de diaspora, van de betekenis en waade die zij vertegenwoordigen voor de Republiek IndonesiŽ. De declaratie betrof hoofdzakelijk een bevestiging hiervan en een commitment van de diaspora om deze belangrijke rol te vervullen.
Bezoek de website van de organisatie... www.diasporaindonesia.org.

Wij Javanen van Suriname vallen in principe ook onder de Indonesische diaspora. BanyuMili heeft een schema gemaakt (zie hieronder) om dit complexe geheel te verhelderen.

Drie Surinamers op Indonesisch Diaspora Congres

Bron www.starnieuws.com.
Lees het complete artikel in het pdf-bestand van BanyuMili
Drie Surinamers bevonden zich tussen de ruim 2000 IndonesiŽrs en hun afstammelingen op het diaspora congres dat dit land heeft gehouden in Los Angeles. De voormalige Surinaamse ambassadeur in IndonesiŽ Angelic Alihusain-Del Castilho, majoor Edward Redjopawiro en Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad, directeur van het Nationaal Archief Suriname zijn onder de indruk van de bijeenkomst. Dit congres vond plaats van 6 tot 8 juli op initiatief van de ambassadeur van IndonesiŽ in Washington D.C. Dino Patti Djalal. De deelnemers kwamen vanuit alle hoeken van de wereld naar dit eerste congres, met als thema: ďThe power of harmony in diversity. Unleashed worldwide.Ē In de VSA alleen wonen er ruim 150.000 IndonesiŽrs en/of afstammelingen van IndonesiŽrs. Ook in Suriname bevindt zich een aanzienlijk deel van de Indonesische diaspora, rond de 17-20% van onze bevolking bestaat uit personen met hun Ďrootsí in IndonesiŽ. Foto: Angelic Alihusain-Del Castilho in gesprek met Dino Patti Djalal, initiatiefnemer van het congres.

Op 7 augustus 2012 heeft onderzoeker Edward Redjopawiro een lezing gehouden op Sana Budaya in Paramaribo. 'De Javaanse Immigratie in Suriname. Een nieuwe benadering vanuit een Indo-Surinaamse perspectief'. Edward Redjopawiro en de webmaster van BanyuMili Reinier Kromopawiro hebben zich ingezet bij 100 Jaar Javaanse Immigratie op Sana Budaya in 1990. Beide hebben een Certificaat van Waardering gekregen van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) voor de getoonde inspanningen.

Javaanse arbeiders naar Singapore en Nieuw-CaledoniŽ

Op 26 februari 1896 kwamen 170 Javanen als contractarbeiders in Nieuw-CaledonŽ aan. Zij werden in de nikkelmijnen tewerkgesteld. Nieuw-CaledonŽ is een eiland in de Stille Oceaan ten noordoosten van AustraliŽ. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een Frans gebiedsdeel. Er wonen naar schatting 7000 Javanen. Zij spreken naast het Frans, de algemene voertaal van het eiland ook nog Javaans. Foto: Familie Sukendar uit Nieuw-CaledoniŽ.
Bezoek de website familie Sukendar... Iisskandar.multply.com

In 1825 kwamen Javanen als arbeiders in Singapore aan waar zij tewerkgesteld werden op de rubberplantages en bij de aanleg van spoor- en autowegen. Zij kwamen uit Midden-Java, Kampoeng Jawa was de eerste vestigingsplaats aan de oever van de rivier Rochor in Singapore. Later verspreiden zij zich naar andere gebieden in Singapore. De ongetrouwde mannen trouwden met de lokale vrouwen of vrouwen van andere migrantengroepen. Kallang Airport staat ook bekend als een Javaanse vestigingsplaats. In Kallang leefden de Javanen zij aan zij met MaleisiŽrs en Chinezen.
Informatie verkregen van Lisbet Kurniawati, IndonesiŽ.

Javanen als slaven in Cape Malay in Zuid-Afrika

Cape Town is een etnische gemeenschap in Zuid-Afrika. Vroeger heette het Cape Malay.
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) heeft tussen 1641 en 1824 IndonesiŽrs, waaronder Javanen, als slaven naar dit gebied in Zuid-Afrika getransporteerd. En ook slaven uit Madagaskar. Zij vormen samen de voorvaderen van de eerste 'gekleurde gemeenschappen' in Zuid-Afrika. Cape Town, eerder bekend als Kaap de Goede Hoop, werd door de VOC gesticht en gebruikt als tussenstophaven voor de schepen die naar Nederlands Oost-IndiŽ gingen. Bron: Wikipedia.

 

1997 Diaspora interview 1


BanyuMili had in 1997 al over IndonesiŽrs in het buitenland... Reinier Kromopawiro interviewde Bapak Kadarisman, toenmalige  ambassadeur van IndonesiŽ in Nederland, in de ambassadeurswoning te Wassenaar. Het was een memorabele ontmoeting op de Onafhankelijkheidsdag van IndonesiŽ op
17 augustus 1997. Een van de vragen ging over de IndonesiŽrs in het buitenland en de Herdenking van de Javaanse Immigratie in Suriname 1890 - 1940.

1999 Diaspora interview 2


De webmaster (grote foto links) werd geÔnterviewd op de drempel van de eeuwwisseling door het Rotterdams Dagblad voor de bijzondere editie van 31 december 1999.
Lees meer... Interview Rotterdams Dagblad

 

 

 


Grotere kaart weergeven

 

 

Javaanse Surinamers in uniek schema Diaspora Indonesia
 

1968 Javaanse Surinamers in diaspora


Foto: van links naar rechts:
Reinier Kromopawiro, Henk Wiranta en Soekie Irodikromo. Soekie en Reinier zijn tot op heden nog steeds goede vrienden. Beide zijn afgestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam. Soekie koos voor Tekenen, Schilderen en Beeldhouwen en Reinier voor Communicatie en Vormgeving. Henk voor een Technische Opleiding. De foto is van zomer 1968 in Scheveningen. Soekie is na zijn studie teruggegaan naar Suriname. Henk en Reinier hebben in juli 2012 nog telefonisch contact met elkaar.

Het schema Diaspora Indonesia-IndonesiŽrs in diaspora geeft de positie weer van de Javaanse Surinamers in het geheel van IndonesiŽrs in diaspora. Daarin wordt de term Javaanse Surinamers in diaspora gebruikt om deze specifieke groep op een correcte wijze te benoemen. Deze valt weer onder Surinamers in diaspora. Voor deze groep is er een nieuwe website: surinamersindiaspora.net. En javanenindiaspora.net is al een tijdje online.

Javanen in diaspora (Javanen van Java) ó nog correcter Javaanse IndonesiŽrs in diaspora  ó valt uiteraard onder IndonesiŽrs in diaspora. Dus ook de Javaanse contractarbeiders in Suriname en hun nazaten. In de Verenigde Staten van Amerika wonen er ruim 150.000 personen met hun Ďrootsí in IndonesiŽ. In Suriname 17 tot 20% van de bevolking. Onbekend is het aantal IndonesiŽrs in diaspora in de rest van de wereld.

De term Javanen in Nederland is niet voldoende als daarmee Javaanse Surinamers in Nederland wordt bedoeld. Javaanse immigratie kan een andere context hebben dan Javaanse immigratie in Suriname 1890 - 1940. Javanen in Amsterdam is niet dezelfde groep als Javaanse Surinamers in Amsterdam. Javanen in Den Haag kan een aanduiding zijn voor Javanen uit IndonesiŽ die voor de Indonesische Ambassade werken. Javanen in de Flevopolder duidt ook een andere groep aan dan Javaanse Surinamers in de Flevopolder.

In 1883, tijdens de Wereldtentoonstelling in Amsterdam, werden Javanen uit Java, IndonesiŽ, naar Nederland gehaald om het Javaanse dorp te bemensen en gamelan te spelen. Hier volstaat Javanen in Amsterdam, omdat er in Suriname toen nog geen Javanen waren. De Javaanse immigratie in Suriname begon pas in 1890.

Wereldtentoonstelling in 1889 in Parijs: Het Le Village Javanaise, een inzending van de Nederlandse regering, werd bewoond door zestig Javanen. Zij vulden hun dagen met batikken, hoeden vlechten en het bereiden van Javaans eten. Ook werden er dansen uitgevoerd door danseressen van het Hof van Surakarta (Solo). Hier volstaat Javanen in Parijs.

Het laatste schip met Javaanse immigranten dat in Suriname aankwam was op 13 december 1939. Alle teksten die door de webmaster van BanyuMili op deze website met daarin het jaartal 1939 zijn aangemaakt en die betrekking hebben op de Javaanse immigratie in Suriname 1890 -1940 zullen worden aangepast. Een hels karwei, maar wel noodzakelijk. Wij kunnen misschien ook beter spreken van Indonesische Immigratie in Suriname 1890 - 1940. Onder de immigranten waren ook Madurezen.

Vlak voor en na de onafhankelijk van Suriname op 25 november 1975 kwam een heel groot aantal Javaanse Surinamers naar Nederland om hun geluk te beproeven. Ook het 'sawah' -gevoel van hun voorouders werd met hen naar Nederland meegenomen. Het jaar 1975 is als het jaar van de Immigratie Javaanse Surinamers in Nederland. En met dit gegeven kunnen wij het 'sawah' -gevoel omzetten in Javaanse Surinamers in de Nederlandse polderen.

 

 

'De Indonesische Immigratie in Suriname' in plaats van
'De Javaanse Immigratie in Suriname'.... BanyuMili verkent!!!

Waarom er wel of geen sprake is van de term 'De Indonesische Immigratie in Suriname' in plaats van de historisch bekende term
'De Javaanse Immigratie in Suriname'. De Javaanse contractarbeiders en een klein aantal contractarbeiders uit het kleine eiland Madura ten noorden van Oost-Java werden naar Suriname gebracht van 1890 tot 1940. Waarom 'tot 1940' in plaats van 'tot 1939'. Het laatste schip met (vrije) immigranten de Kota Gede kwam op 13 december 1939 in Suriname aan. Deze immigranten kregen de letter/nummer combinatie KG/1-990. De werving van contractarbeiders vond ook plaats op andere eilanden van Nederlandsch Oost IndiŽ of Nederlands-IndiŽ, zoals Sumatra en Celebes. Maar hun aantallen zijn heel klein. Soendanezen mogen niet als aparte groep genoemd worden als bedoeld wordt de Javanen uit West-Java. Niet verwarren met de term Soenda als bedoeld wordt de Grote en Kleine Soenda eilanden.
In 1853 begon de Chinese immigratie in Suriname. De eerste Chinezen kwamen echter van het eiland Java. Op 17 augustus 1945 werd Nederlandsch Oost IndiŽ of Nederlands-IndiŽ, kolonie van Nederland, onafhankelijk verklaard en ontstond Republik Indonesia, Republiek IndonesiŽ. Nederland erkende de Indonesische onafhankelijkheid pas op 27 december 1949 en dus ook de naam IndonesiŽ.
De naam Indonesia ontstond in 1850, maar werd niet geaccepteerd door Nederland als koloniaal overheerser. In die periode is Suriname ook kolonie van Nederland. Moeten wij dan misschien niet de volgende term gebruiken?:
'De Nederlandsch Oost Indische Immigratie in Suriname' of 'De Nederlands-Indische Immigratie in Suriname'

Geraadpleegde bronnen: Historische Database Suriname, Paul Mangoenkarso (zie BanyuMili... www.javanenvansuriname.info) en Wikipedia.

 

 
DIASPORA  SURINAME  IMMIGRATIE  TAAL  CULTUUR  THEATER  MUZIEK  LITERATUUR  ARCHIEF
HOME  SECONDHOME  NIEUWS   BASA JAWA   BAHASA INDONESIA   MULTIMEIDA  WEBMASTER   SITEMAP