www.javanenvansuriname.info

HOME SECONDHOME NIEUWS BASA JAWA BAHASA INDONESIA MULTIMEDIA WEBMASTER SITEMAP
 

DIASPORA

cidhuk = schepper, houten scheplepel

DIASPORA INDONESIA

 Diaspora Indonesia
Javanen in diaspora
Javanen naar Suriname
Migraties Javaanse Surinamers
Maak kennis met BanyuMili
Erfgoed en 'Oral History'
Contacten met thuisland
Woord van dank
Wie zijn wij Surinamers

 

 

Migraties Javaanse Surinamers

 

Javaanse Surinamers in diaspora
Foto: van links naar rechts Reinier Kromopawiro, Henk Wiranta en Soekie Irodikromo.
Soekie en Reinier zijn anno 2012 nog steeds goede vrienden. Beide zijn afgestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Soekie koos voor Tekenen, Schilderen en Beeldhouwen, Reinier voor Communicatie en Vormgeving. Henk voor een Technische Opleiding. De foto is genomen in de zomer van 1968 in Scheveningen. Wat een tijd!

ďMigraties van Javaanse Surinamers naar IndonesiŽ, Nederland en naar andere landen van de wereld maken natuurlijk ook deel uit van Surinamers in diaspora.Ē

In 1935 telde Nederland zo'n 200 Surinamers; ze waren student, sporter of jazzmuzikant. Na 1945 kwamen steeds meer Surinaamse jongeren uit de Creoolse (Afro Surinaamse) en Joodse elite in Amsterdam of Leiden studeren. De Surinaamse gemeenschap in Nederland telde in 2008 volgens het CBS 335.779 leden.
Lees meer in... Wikipedia, Geschiedenis van de Surinamers in Nederland
In de eerste helft van de jaren zestig gingen de eerste nazaten van Javaanse contractarbeiders ó Javaanse Surinamers ó naar Nederland. In 1967 was slechts een handjevol Javaanse Surinamers in Nederland die in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam woonde. In 1969 woonden er ongeveer twaalf Javaanse Surinamers in Rotterdam. Grote stromen Javaanse Surinamers kwamen vlak voor en na de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975. Dat jaar is dan waarschijnlijk het officiŽle jaar van de Immigratie van Javaanse Surinamers in Nederland. Thans wonen er ongeveer 30.000 Javaanse Surinamers in Nederland. Over het land verspreid zijn zij geruisloos geÔntegreerd in de complexe multiculturele Nederlandse samenleving.

Migraties Javaanse Surinamers naar IndonesiŽ

1954 'Groep van Tongar', Javaanse Surinamers naar Tongar op West-Sumatra (IndonesiŽ)
De term 'Groep van Tongar' heb ik zelf bedacht om aan te geven dat het gaat om de groep Javaanse contractarbeiders, die na hun contractperiode, in 1954 uit Suriname naar IndonesiŽ (West-Sumatra) onder leiding van
Salikin Hardjo vertrokken zijn met het schip Langkuas. Ze vestigden zich in Tongar, een dorp op West-Sumatra (IndonesiŽ). Aangewezen door de Indonesische regering. Tongar staat nu onder de lokale bevolking op West-Sumatra bekend als desa Suriname. De nakomelingen van deze 'Groep van Tongar' gingen later naar Java. Na de 'Groep van Tongar' gingen nog meer Javaanse Surinamers rechtstreeks naar Java. Hieronder namen en adressen van Javaanse Surinamers die naar IndonesiŽ zijn gegaan:
Namen en adressen van Javaanse Surinamers die in IndonesiŽ wonen

Migraties Javaanse Surinamers naar Nederland

1975 In de jaren zeventig kwamen ongeveer 25.000 Javaanse Surinamers naar Nederland.
In de eerste helft van de jaren zestig gingen de eerste nazaten van Javaanse contractarbeiders naar Nederland. In 1967 was slechts een handjevol Javaanse Surinamers die zowel in Den Haag als in Amsterdam woonde. In 1969 woonden er ongeveer twaalf Javaanse Surinamers in Rotterdam. Grote stromen Javaanse Surinamers kwamen vlak voor en na de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975. Dat jaar is dan waarschijnlijk het officiŽle jaar van de Javaanse migratie naar Nederland. Thans wonen er ongeveer 30.000 Javaanse Surinamers in Nederland.

Migraties Javaanse Surinamers naar andere landen van de wereld

Javaanse Surinamers wonen in Duitsland, BelgiŽ, Spanje, Guyana, BraziliŽ, Venezuela, Aruba, Bonaire, Curacao, Saba en de Verenigde Staten van Amerika.

Naar Frans-Guyana
1957 'Groep Untung Danoesastro', Javaanse Surinamers naar Sinnamary in Frans-Guyana
De term 'Groep Untung Danoesastro' heb ik ook zelf bedacht om aan te geven dat het gaat om de migratiegolf onder Javaanse Surinamers in 1957 naar Frans-Guyana onder leding van Untung Danoesastro. Hij verliet volgens de Historische Database Suriname (HDS) in 1957 Suriname met zijn tweede vrouw en jongste twee kinderen Ringghit DaniŽl, TalŤn Maria samen met ongeveer 150 Javanen waar hij tot zijn overlijden woonachtig was. Deze groep Javaanse Surinamers streek neer op het plaatsje Sinnamary in Frans Guyana. Untung Danoesastro overleed in 2002 op 88 jarige leeftijd in Sinnamary en hij is ook daar begraven. Begin jaren zestig en voor en na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 gingen ook grote groepen Javaanse Surinamers naar Frans-Guyana.

Naar De Verenigde Staten van Amerika
Javaanse Surinamers hebben hun geluk gevonden in Amerika.
Lees de masterscriptie van Astrid Runs (Nederland): Surinamese immigrants in the United States of America. A Quest for Identity

Download PDF-bestand: Surinamese immigrants in the United States of America. A Quest for Identity

 

PDF... Ongeveer 100 namen en adressen van Javaanse Surinamers die nu (situatie 2007) in IndonesiŽ wonen

 

 

Nieuwe Migranten en Vergeten Nieuwe Migranten


Enkele van de Vergeten Nieuwe Migranten gingen net als hun voorouders per schip naar een nieuw heenkomen. Nu met de modernere Oranje Nassau van de KNSM naar Nederland. BanyuMili kent een aantal van hun verhalen.

Vlak voor en na de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 kwamen grote groepen Javaanse Surinamers naar Nederland. En vooral tussen 1975 en 1980 vanwege de Toescheidingsovereenkomst tussen Nederland en Suriname. Daarin werd bepaald dat Surinamers tot vijf jaar na de onafhankelijkheid alsnog voor de Nederlandse nationaliteit mochten kiezen. Bij elkaar ongeveer 25.000 personen. Voor het gemak noemen wij hen de Nieuwe Migranten.

Midden jaren zestig was er al een handjevol Javaanse Surinamers in Nederland. BanyuMili noemt hen -  vanwege de zeer weinige aandacht die zij krijgen - de Vergeten Nieuwe Migranten. In Rotterdam woonden destijds twaalf personen (1970). De webmaster van BanyuMili zelf kwam in 1967 in Nederland aan en maakte deel uit van de Rotterdamse en Haagse groep (acht personen in 1967) van ongeveer twintig personen. Deze groep van twintig personen vormden samen met enkele Javaanse Surinamers in Amsterdam (het aantal is niet bekend, waarschijnlijk rond de vier personen) en enkele in het noorden van Nederland (waarschijlijk zes personen) de eerste nieuwe Javaans Surinaamse migranten. Zij waren de pioniers, de kwartiermakers ver voor de grote trek rond de onafhankelijkheid van Suriname. Alle aandacht ging en gaat naar de Javaanse Surinamers die rond de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland zijn gegaan. De groep Vergeten Nieuwe Migranten zou een zeer interessant onderwerp kunnen zijn voor televisiemakers in Hilversum of andere printmedia publicisten. BanyuMili heeft al een impressie online gezet van de Vergeten Nieuwe Migranten om deze groep onder de aandacht te brengen. BanyuMili zal er in ieder geval verder onderzoek naar verrichten. Een klein deel uit deze eerste groep is voorgoed teruggekeerd naar Suriname (vier personen) en met succes gereÔntegreerd in de Surinaamse samenleving.

 

 
DIASPORA  SURINAME  IMMIGRATIE  TAAL  CULTUUR  THEATER  MUZIEK  LITERATUUR  ARCHIEF
HOME  SECONDHOME  NIEUWS   BASA JAWA   BAHASA INDONESIA   MULTIMEIDA  WEBMASTER   SITEMAP