www.javanenvansuriname.info

HOME SECONDHOME NIEUWS BASA JAWA BAHASA INDONESIA MULTIMEDIA WEBMASTER SITEMAP
 

SURINAME

pira? = hoeveel?

WAPEN EN VLAG

Suriname Hoofdpagina
Republiek Suriname
Wapen en vlag
Nationaal volkslied
Talen en Culturen van Suriname
Tijdlijn Historische Gebeurtenissen
Hoe wij hier ook samen kwamen
Surinamers in Diaspora
Toerisme Suriname Algemeen
Toerisme Suriname Heritage Festival
Toerisme Suriname Resort Bakkie
Toerisme Suriname JNJ Tours

 

 

 

 

 

 

Vlag met vijf sterren wapperde mooi in 1962 op het schoolplein van Reynsdorp Bakkie

Wij schrijven 1962. De lagere school van Bakkie. De schoolbel ging precies om acht uur 's morgens. Alle kinderen liepen plichtsgetrouw naar het schoolplein waar de vlaggenmasten stonden. Dan werd de vlag met de vijf sterren gehesen. Het nationaal volkslied werd uit volle borst gezongen. Eerst de Nederlandse versie "God zij met ons Suriname... en dan "Opo kondrťman un opo". Jammer dat het nu niet meer gedaan wordt. Anders hadden de kinderen ook het 'Ana Suriname Siji' gezongen - de onofficiŽle Javaanse versie van het nationaal volkslied.

Het wapen van de Republiek Suriname

Twee Indianen - de oorspronkelijke bewoners van Suriname - houden een schild vast. Het schild is verdeeld in twee helften. Op de linkerhelft is een zeilschip gepositioneerd. Het symboliseert de geschiedenis van Suriname, van de slaven die vanuit Afrika naar Suriname werden vervoerd. Op de rechterhelft van het schild staat een palmboom. Dit staat zowel voor het heden als voor de gerechtigheid. De diamant in het midden symboliseert een hart. In de diamant staat een vijfpuntige ster. Dit staat voor de vijf continenten waar de voorouders van de inwoners van Suriname vandaan kwamen. Het motto 'Justitia Pietas Fides' betekent 'Gerechtigheid Vertrouwen Loyaliteit'.

 

 

 

 

De vlag van van de Republiek Suriname

De huidige vlag - sinds de onafhankelijkheid op 25 november 1975 - heeft groene en witte banen aan de boven en onderkant. De middenbaan is rood en daarin een gele vijfpuntige ster gepositioneerd. De verhoudingen van de grootte van de banen zijn respectievelijk 2:1:4. De ster is bepalend voor de correcte positie van de vlag: een punt naar boven en twee punten naar beneden. De rode baan symboliseert vooruitgang en de strijd voor beter leven. De witte banen staan voor vrijheid en gerechtigheid. De groene banen symboliseren de vruchtbaarheid van de Surinaamse grond. De gele ster (gouden ster) staat voor de veelbelovende gouden toekomst van Suriname.

 

 

.

Voorgaande en andere vlaggen

 

De vlag van Suriname van 29 december 1954 tot 25 november 1975. De vijf sterren symboliseren de vijf grootste bevolkingsgroepen in een ellips die voor  verbondenheid staat.

 

 

 

 

 

De vlag van de Gouverneur van Suriname 1966 -1975

 

 

 

 

 

 
 

De vlag van Suriname (niet officieel), waarschijnlijk vanaf begin 18e eeuw. De Nederlandse vlag met op de witte baan het wapen van Suriname. De verhouding lengte en breedte is 2:3.

 

 

 

 

 

Vlag van Suriname tijdens de West-Indische Compagnie 1621-1791. Het rood-wit-blauw met het monogram van de Geoctrooieerde West-Indische Compagnie

 

 

 

 

 

 

 
DIASPORA  SURINAME  IMMIGRATIE  TAAL  CULTUUR  THEATER  MUZIEK  LITERATUUR  ARCHIEF
HOME  SECONDHOME  NIEUWS   BASA JAWA   BAHASA INDONESIA   MULTIMEIDA  WEBMASTER   SITEMAP