www.javanenvansuriname.info

HOME SECONDHOME NIEUWS BASA JAWA BAHASA INDONESIA MULTIMEDIA WEBMASTER SITEMAP
 

 

BanyuMili Is Mijn Verhaal...
Een eerbetoon aan de Javaanse contractarbeiders in Suriname

angin = wind

 

  DANS... TAAL DER BEWEGINGEN

Theater Hoofdpagina
Dans Taal der bewegingen
Jaran képang Rituele dans
Ludrug Volkstoneel met zang, dans en humor
Tayub Danspartij met dansvrouwen
Wayang Het Javaanse schimmenspel
Wayang Wayangvormen en repertoire
Wayang Opstelling poppen bij voorstelling
Wayang Wayangvoorstelling en Semar
Wayang Gebruikte termen bij wayangspel

 

 

 

 

 

 

Elke beweging heeft specifieke betekenis
 
 

De Javaanse dans is de taal der bewegingen. Elke beweging heeft een eigen specifieke betekenis. Het beheersen van emoties, het vermijden van conflicten en het betuigen van respect komen niet alleen tot uitdrukking in de dans, maar ook in lichaamsbeweging. Het gelaat van een Javaan moet op natuurlijke wijze vriendelijkheid uitstralen. De bewegingen zijn nooit grof, abrupt of gehaast, altijd beheerst en vloeiend. 

 

 

Bedaya

Vol ritueel en symboliek. De bedaya is een heilige dans die aan de vorst is opgedragen. Het wordt beschouwd als de hoogste ideaal van hoofse verfijning. De negen bedaya danseressen maken deel uit van de vorstelijke waardigheid. Er wordt gezegd dat tijdens de jaarlijkse opvoering van de heilige Bedaya Ketawang aan het hof van Solo verschijnt Ratu Kidul als een schimmige tiende danseres. Na afloop zou Ratu Kidul zich met de vorst in zijn slaapvertrek afzonderen. Ratu Kidul is de onzichtbare, mythische godin van de Zuidzee.

Serimpi

De meest verfijnde vrouwelijke stijl. De serimpi wordt gedanst door vier danseressen, vroeger uitsluitend prinsessen. Ze vormen twee paren van twee en stellen strijdbare vrouwen voor. In spiegelbeeld voeren ze dezelfde sierlijke bewegingen in een schijngevecht uit. De serimpi is minder mysterieus dan de bedaya.

Golèk en gambyong

De golèk en de gambyong zijn twee vrouwelijke solodansen en komen voort uit de talèdhèk-traditie. Dit is een traditie van rondtrekkende zangeressen en danseressen.

Er zijn ook mannelijke golèk en gambyong-dansen. Bijvoorbeeld de Gambir Anom en Kelana Alus verfijnde mannelijke dansen uit Surakarta en Yogyakarta. Als tegenhangers vormen de forse mannelijke dansen: de Gathotkaca Gandrung en de Kelana Topèng. De Gathotkaca Gandrung is een dans ontleend aan de heldenepos Mahabharata en Kelana Topèng uit de Panji-cyclus. Andere verhalen waaraan de dansen zijn ontleend zijn de wereldepos Ramayana, de Menakrepertoire en de babad traditie (Javaanse kronieken). Alle dansen worden begeleid door gamelanmuziek.

 

 
DIASPORA  SURINAME  IMMIGRATIE  TAAL  CULTUUR  THEATER  MUZIEK  LITERATUUR  ARCHIEF
HOME  SECONDHOME  NIEUWS   BASA JAWA   BAHASA INDONESIA   MULTIMEIDA  WEBMASTER   SITEMAP