www.javanenvansuriname.info

HOME SECONDHOME NIEUWS BASA JAWA BAHASA INDONESIA MULTIMEDIA WEBMASTER SITEMAP
 

 

BanyuMili Is Mijn Verhaal...
Een eerbetoon aan de Javaanse contractarbeiders in Suriname

pedhang = zwaard

 

  LUDRUG...
VOLKSTONEEL MET ZANG,  DANS EN HUMOR

Theater Hoofdpagina
Dans Taal der bewegingen
Jaran képang Rituele dans
Ludrug Volkstoneel met zang, dans en humor
Tayub Danspartij met dansvrouwen
Wayang Het Javaanse schimmenspel
Wayang Wayangvormen en repertoire
Wayang Opstelling poppen bij voorstelling
Wayang Wayangvoorstelling en Semar
Wayang Gebruikte termen bij wayangspel

 

 

 

 

 

 

Toneel als afspiegeling van het dagelijkse leven
 
 

Ludrug is een toneelvorm die de toeschouwers op een relaxte manier vermaakt. Het bestaat uit drie onderdelen: de rema dans, dhagelan en het hoofdverhaal. De rema dans is een welkomstdans. Deze dans wordt tegenwoordig ook als een zelfstandige dans uitgevoerd zonder de complete ludrug gezelschap. Dhagelan is het onderdeel met grappige sketches. In het westen te vergelijken met cabaret. Sommige ludrug groepen in Suriname en Nederland noemen zich ook cabaretgroepen. De voorstelling duurt daarom ook heel kort (van twee tot drie uren) en vaak zonder een verhaallijn. Wat niet ontbreekt is de rema dans. De muzikale begeleiding is met pop Jawa muziek. Vroeger duurt een voorstelling de hele avond, van negen uur in de vooravond tot de volgende ochtend. Het onderwerp gaat meestal over alledaagse dingen. Liefde, verdriet, ploeteren op de sawa's, kortom een afspiegeling van het dagelijkse leven. In Nederland kan de integratie van allochtonen een onderwerp zijn voor de clowns.

 

De avond begint...

De avond begint met de rema dans, een Javaanse begroetingsdans, oorspronkelijk afkomstig uit het oosten van Java en met name Surabaya, de bakermat van de ludrug. Daarna worden de personages aan het publiek voorgesteld en met hen de kern van het verhaal. Bijvoorbeeld: een man en vrouw van hoog aanzien die in een dorp verzeild zijn geraakt en een ontmoeting hadden met het dorpshoofd. Het dorpshoofd blijkt later een beeldschone dochter te hebben. De man en de vrouw nemen de dochter mee naar huis in de grote stad om haar aan hun zoon voor te stellen. Later op de avond blijkt dan dat hun zoon al lang een verhouding heeft met de dochter van het dorpshoofd. Als de jonggeliefden dan grappen en grollen uithalen, ontstaat er hilariteit onder het publiek en ligt iedereen dan ook krom van het lachen.

Dat alles onder het genot van lekkere saté, saoto (Javaanse mix-soep op basis van kippenbouillon aangevuld met de benodigde bumbu)  en alles wat lekker Javaans is. De avond kan dus niet meer stuk.

Net zoals wayang voorstelling is de ludrug zoals wij dat van vroeger kennen niet meer populair onder de vooral jonge Javanen. Wat nu wel in zwang is in Suriname is wat de Javanen daar noemen: cabaret. Het zijn grappige sketches, muzikaal omlijst door pop Jawa muziek. In Indonesië noemt men deze vorm van toneel (een beter woord is eigenlijk performance) dhagelan, in feite een onderdeel van ludrug, begeleid door gamelanmuziek.

In steden als Den Haag, Amsterdam en Hoogezand met concentraties Javaanse Surinamers zijn er ludruggezelschappen. 

Tari rema, zo wordt de rema dans in Indonesië genoemd. De welkomstdans 'rema' kan door een enkeling (man of vrouw) of een groep dansers uitgevoerd worden. Er zijn twee stijlen: een vrouwelijke en een mannelijke.

Karakteristieke bewegingen aan de dans is het voetenwerk. Om de enkels van de danser of danseres wordt een band met een set kleine bellen gedragen. Deze worden als accenten en aanvullingen gebruikt van de muziek. In combinatie met het manipuleren van de sléndang of sampur op de ritme van de muziek en de bewegingen van het lichaam en het hoofd van de danser of danseres is het geheel een stroom van soepelheid en eruptieve expressie.

Er zijn verschillende types kostuums: Sawunggaling, Surabayan, Malangan en Jombangan. Welke type er door een Javaanse Surinamer gedragen wordt is hoogstwaarschijnlijk een combinatie van alles - een eigen ontwikkeling - en is daarom ook uniek te noemen. Net als de Surinaams Javaanse taal. Het Surabayan kostuum bestaat uit een rode band om het hoofd, een zwart hesje met insignes van een achttiende eeuws edelman en een fluweelachtig broek tot op de kniehoogte. De broek wordt vastgehouden om de middel met een gouden band van batik getooid met edelstenen en aan de voorzijde sierlijk geknot en een keris. Twee slendangs, één om de heupen en één over de schouders als expressief hulpmiddel tijdens het dansen. De belletjes worden gebonden om de rechter enkel.

De vrouwelijke rema dans kent verschillende vormen. De kostuums zijn aangepast en de slendang schuin over de schouder gedrapeerd. 

De gamelanmuziek zorgt natuurlijk voor de centrale begeleiding. Bekend zijn de Jula-Juli en Tropongan. Andere liederen zijn Walang Kèkèk, Gedhok Rancak en Krucilan. De Javanen uit Suriname gebruiken veel pop Jawa muziek als begeleiding en de gendhing Klenthèngan.

 

 
DIASPORA  SURINAME  IMMIGRATIE  TAAL  CULTUUR  THEATER  MUZIEK  LITERATUUR  ARCHIEF
HOME  SECONDHOME  NIEUWS   BASA JAWA   BAHASA INDONESIA   MULTIMEIDA  WEBMASTER   SITEMAP